Pekmez, meyvelerin kaynatılması ve konsantre edilmesi yoluyla yapılan, tatlı ve koyu şuruptur. Türkiye ve Orta Doğu gibi bölgelerde yaygın olarak üretilir ve farklı şekillerde tüketilir. Pekmezin ana malzemeleri üzüm, hurma, keçiboynuzu, elma veya nar gibi meyvelerdir. Pekmez oldukça besleyici ve sağlıklı bir gıda olup içeriğinde doğal vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bulunur. Başta çocuklar olmak üzere tüm yaş grupları tarafından beğenilerek tüketilen pekmez hakkında; üretimi, çeşitleri, faydaları, kalori değerleri gibi merak edilen birçok konu vardır. Pekmez hakkında çok daha detaylı bilgi edinmek için öncelikle pekmezin kısa tarihine bir göz atmakta fayda var.

Geçmişten günümüze pekmez tüketimi 

Pekmezin tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır ve farklı kültürlerde içeriğinde yer alan ana malzemeye bağlı olarak farklı isimlerle (melas, nar ekşisi, elma şurubu) bilinir. İlk olarak, Orta Asya’da, özellikle de Türkler arasında  pekmez yapımı yaygındı. Daha sonra, Orta Doğu ve Akdeniz Bölgesi’nde de yaygınlaştı.

Antik çağlardan beri pekmez üretilmekte ve tüm yaş grupları tarafından beğenilerek tüketilmektedir. Örneğin, Mısır’da 4.000 yıl önce pekmez üretimi yapıldığı bilinir. Yunanistan’da, Homeros’un İlyada’sında ve Odyssey’sinde pekmezden bahsedilmesi Roma İmparatorluğu döneminde de pekmezin askerlerin enerji ve besin kaynağı olarak kullanılmış olması pekmezin uzun zamandan beri bilindiğinin göstergeleridir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde de pekmez oldukça popülerdi ve çeşitli yemeklerin hazırlanmasında kullanılmaktaydı. Günümüzde, pekmez hala Türkiye, Orta Doğu ve Akdeniz ülkelerinde popüler bir gıdadır ve sağlıklı bir alternatif olarak tüketilmektedir.

Pekmez nasıl yapılır? Pol’s Helvart Pekmez üretimi 

Geleneksel pekmez reçetelerine sadık kalan Pol’s Helvart’ta pekmez üretimi, kaliteli ve doğal meyvelerin seçimiyle başlar. Taze, sağlıklı ve olgun meyvelerin seçiminden sonra meyveler içme suyu kalitesindeki sularla yıkanıp temizlenir ve meyvelerin çekirdekleri çıkarılır. Daha sonra meyveler ezilerek veya preslenerek meyve öz suyu elde edilir.

Meyve öz suyu büyük kazanlarda kısık ateşte kaynatılır. Bu aşamada, meyve suyundaki köpükler sık sık alınarak berrak bir pekmez elde edilir. Pekmezi uygun kıvama gelmesi için kaynatma işlemine devam edilir ve bu aşamada sıcaklık ve kaynatma süresi kontrol altında tutulur. Pekmezin yoğunluğunu ve kıvamını belirlemek için pekmez yoğunluğu ölçümü yapılır. İstenilen kıvam elde edildikten sonra pekmez kaynatma işlemi tamamlanır. Cam kavanozlara el değdirilmeden doldurulan pekmez, tüketime hazır hale getirilmiş olur.

Pekmez nasıl tüketilir? Pekmez tüketim önerileri 

Son derece sağlıklı ve besleyici bir gıda olan pekmez, genellikle kahvaltıda veya ara öğünlerde tüketilir. Pekmez tüketmek için bazı öneriler;

  • Pekmez, taze veya kızarmış ekmek üzerine sürülerek tüketilebilir. Üstüne ceviz, fındık veya tahin ekleyerek lezzeti artırılabilir.
  • Pekmez, yoğurt, süt, müsli veya yulaf ezmesi gibi kahvaltı seçenekleri ile birlikte tüketilebilir.
  • Pekmez, tatlılarda şeker yerine kullanılabilir. Özellikle, tarçın ve zencefil gibi baharatlarla harmanlayarak enfes tatlılar hazırlanabilir.
  • Pekmez sıcak veya soğuk içeceklerde kullanılabilir. Örneğin, bitki çaylarına veya süte eklenerek tüketilebilir.
  • Pekmez, et yemeklerinde veya sebzeli yemeklerde kullanılarak yemeklerin lezzeti artırılabilir.

Pekmezin sağlık açısından faydaları nelerdir? 

Pekmezin sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Pekmez, içeriğindeki besin maddeleri ve antioksidanlar sayesinde birçok sağlık sorununa iyi gelir. İçeriğindeki doğal şekerler enerji verir ve vücuda ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlar. Ayrıca, pekmez kan dolaşımını artırarak demir ve diğer minerallerin daha iyi emilimini sağlar. Pekmezin diğer faydaları;

Bağışıklık sistemini güçlendirir 

Bağışıklık sistemimizin güçlü olması, vücudumuzu enfeksiyonlardan korumak ve sağlıklı kalmak için önemlidir. Pekmezde bulunan flavonoidler ve diğer antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Kan şekerini düzenler 

Pekmez, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini düzenlemede faydalı olabilir. Glisemik indeks, bir gıdanın kan şekerindeki etkisini ölçmek için kullanılan bir ölçüttür. Düşük glisemik indeksi olan gıdalar, kan şekerinin daha istikrarlı bir şekilde seviyesini korumaya yardımcı olabilirler. Bu nedenle, pekmez diyabetli hastalar için de önerilebilir.

Kemik sağlığını korur 

Pekmez, kemik sağlığı için faydalı olan mineraller açısından zengindir. Özellikle kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller, kemiklerin güçlenmesi ve sağlıklı kalması için gereklidir. Pekmez, bu mineralleri içerdiği için kemik sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

Cilt sağlığını korumaya yardımcı olur 

Pekmez, içerdiği antioksidanlar sayesinde cilt sağlığı için faydalıdır. Antioksidanlar, cildimizi serbest radikallerden koruyarak yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, pekmezde bulunan vitaminler ve mineraller de cilt sağlığı için faydalıdır.

Anemiye hastalığına karşı takviye gıda olarak kullanılır 

Pekmez, demir açısından zengin bir gıdadır ve anemi hastaları için takviye gıda olarak kullanılır. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir.

Kalp sağlığını korur 

Pekmez, kalp sağlığı için faydalı olan birçok besin öğesi içermektedir. İçerdiği potasyum, magnezyum ve polifenoller, kalp sağlığına olumlu etkileri olan bileşiklerdir. Pekmez tüketmek, kan basıncını düşürmeye, kolesterol seviyelerini dengelemeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Sindirimi kolaylaştırır 

Pekmez, sindirim sağlığı için faydalı olan birçok besin öğesi içermektedir. İçerdiği lifler, sindirim sistemi sağlığını korumaya ve bağırsak hareketliliğini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca pekmez, doğal bir prebiyotik kaynağıdır ve bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin büyümesine ve çoğalmasına yardımcı olabilir.

Pekmez çeşitleri nelerdir? Tüm meyvelerden pekmez üretilebilir mi? 

Pekmez çeşitleri, kullanılan meyvelere göre değişebilir. En yaygın pekmez çeşitleri üzüm, keçiboynuzu, hurma, andız, nar ve elmadır. Bu meyveler, pekmez yapımında en sık kullanılanlardır ve farklı lezzetlere sahiptirler. Tüm meyvelerden pekmez üretilemez. Pekmez üretimi için uygun meyveler, yüksek miktarda doğal şeker içeren ve suyu yoğun olan meyvelerdir. Ayrıca, pekmez yapımında kullanılan meyvelerin kalitesi de önemlidir. Taze, sağlıklı, doğal ve olgun meyveler daha kaliteli bir pekmez elde etmek için tercih edilir.

İçeriğinde doğal meyvelerden başka suni şeker, koruyucu, renklendirici gibi herhangi katkı içermeyen pekmez çeşitlerini denemek ve gerçek pekmez lezzetini keşfetmek için hemen Pol’s Helvart doğal ve katkısız pekmezlerinden dilediğini sepetinize ekleyip sipariş verebilirsiniz.

Pol’s Helvart pekmez seçenekleri; doğal, lezzetli ve sağlıklı! 

Pol’s Helvart doğal ve katkısız pekmez seçenekleri ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarınıza destek olmaya hazır! Pol’s Helvart en kaliteli meyveleri kullanarak ürettiği pekmezleri sizlerle buluşturuyor. Pol’s Helvart pekmezleri içeriğinde herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için siz ve sevdikleriniz için tamamen doğal ve sağlıklı bir alternatiftir.

Pol’s Helvart doğal ve katkısız üzüm pekmezi, keçiboynuzu pekmezi ve hurma pekmezi ile gerçek meyvelerin tadını alacak, kokusunda bile doğallığı hissedeceksiniz. Damak çatlatan lezzeti ve tamamen doğal içeriği ile Pol’s Helvart doğal ve katkısız pekmezlerden dilediğinizi sepetinize ekleyin ve siparişinizi tamamlayın. Unutmayın doğal ve sağlıklı beslenmek herkesin hakkı!

 

Yorumlar devre dışı bırakıldı.